Bergeijk en omgeving
Bergeijk, het groenste dorp van Nederland en Europa
Naast het groenste dorp van Nederland mog Bergeijk zich in 2013 ook het groenste dorp van Europa noemen!
De gemeenten werden onder meer beoordeeld op groenelementen in beleid en bestemmingsplannen, natuurlijk groenbeheer, landschap, open groene ruimtes, vaste beplanting. Wethouder Frank van der Meijden van Bergeijk gaat ervan uit dat de prijs een impuls geeft aan het toerisme en recreatie in de gemeente. Bergeijk is zeker van plan de prijs te vermarkten.
Aan de verkiezing deden tien steden en acht dorpen uit elf landen mee. Deelnemers met meer dan 85
(van de te behalen 100) punten wonnen goud. klik hier voor het verdere verslag.
Directe omgeving
Op enkele km’s afstand van onze camping bevinden zich Bergeijk’s mooiste plekjes, denk bijvoorbeeld aan de prachtige rustgevende uitgestrekte en fotogenieke gebieden. Ook bevind zich de onlangs vernieuwde “Natuurtuin” zich op 500 meter afstand. hieronder zijn enkele indrukken weergegeven.
Aanraders dagtochten
Voor jong en oud is er in en rondom Bergeijk veel te beleven, denk bijvoorbeeld aan fietstochten, wandelroutes etc. er zijn talloze fietsroutes wandelroutes en mountainbike routes te vinden in de vrije natuur van Bergeijk. Buiten al het fiets en wandelplezier zijn er ook diverse aanlegpunten die voor u de moeite waard zijn, zie hieronder enkele van de door ons talloze aanbevolen bezoekpunten.
De ST. PETRUSKERK is tussen 1862 en 1863 gebouwd in neogotische stijl naar ontwerp van architect K. Weber. Op 19 september 1864 werd zij gewijd. De kerk werd gerestaureerd en toen van een toren voorzien in 1896. Architect C. Franssen handhaafde de neogotische stijl.
De Standerd Molen. Deze molen is een voormalige banmolen van de Abdij van Postel. De oudste vermelding dateert van 1330, maar de huidige molen is 18e-eeuws, waarschijnlijk uit 1758. In 1897 sloeg de bliksem in de molen, waarna ze hersteld is.
Weverij de Ploeg. In Bergeijk werd dan uiteindelijk in 1923 een weverij gestart, Weverij de Ploeg geheten, en men begon met de productie van handdoeken. Het bedrijf maakte later vooral decoratieve stoffen, vooral gordijn- en meubelstoffen, die als Ploegstoffen zeer bekend werden.
De fabriek werd ontworpen door Gerrit Rietveld en in 1958 in gebruik genomen, terwijl Mien Ruys de tuin om de fabriek vorm heeft gegeven. Het gebouw heeft gebogen sheddaken, wat een bijzonderheid is.
Het is bekend dat Postel in de 12de eeuw in handen was van ene Fastradus van Utwich, een heer uit land van Altena. Deze schonk rond 1134 een derde deel van zijn bezit in Postel aan de Abdij van Floreffe. Het kan zijn dat deze grond vroeger aan de abdij van Corbie behoorde en nadien onrechtmatig in bezit was genomen. Nog vóór 1145 schonk Fastradus een derde deel van zijn “predium” van Reusel aan dezelfde abdij. lees meer..
In de Efteling attractie Villa Volta komt de Abdij van Postel voor in een legende. Volgens deze legende breekt de roversbende de Bokkenrijders in in de abdij. De voorman van deze bende, Hugo van den Loonsche Duynen, zal daarbij voor eeuwig vervloekt worden vanwege zijn ‘schending van Gods huis’.
De abdij van Postel wordt op zon- en feestdagen door dagjesmensen bezocht. In de abdij worden rondleidingen georganiseerd. Bovendien zijn er wandelingen uitgezet. Deze abdij staat verder sinds 1994 bekend vanwege de nieuwe kruidentuin, waar onder meer ginseng wordt gekweekt. In een winkel worden verschillende abdijproducten verkocht zoals abdijbrood, kaas en hesp. Het Postel abdijbier wordt gebrouwen bij de Affligem Brouwerij in Opwijk.